A Couchsurfing használata 4 lépésben

Következzen 4 lépésben a couchsurfing használata. A legjobb megoldás ha szeretnénk jó élményeket szerezni és közben spórolni a szálláson. Low budget utazóknak, backpackereknek és mindenki másnak. 🙂

maxresdefault

Ebben a korábbi posztban leírtam hogy mi az a couchsurfing, hogyan működik, miért jó stb. Most nézzük a gyakorlati oldalát.

  1. Profil
    A profil alapos kitöltése nagyon fontos, hiszen ezt látják rólad a vendégek és vendéglátók is először. Nem kell hogy hasonlítson senki máséra, a lényeg, hogy olyan legyen mint Te. Akár utazni, akár hosztolni szeretnél, nagyon jó, ha olyan emberrel hoz össze a sors, akivel megtaláljátok a közös hangot. Ehhez adhat segítséget ha a profilodból kellően látszik, milyen vagy, mit szeretsz, merre jártál, hová vágysz stb.
    Képe(ke)t mindenképpen érdemes feltölteni magadról. Illetve amennyiben tudsz hosztolni, akkor az otthonodról alapvető infókat (közlekedési lehetőségek, lakótársak száma, háziállatok stb), ezzel is segítve, hogy mondjuk egy állatszőr allergiás ne kössön ki egy macskatartónál. 🙂


  2. Ismerősök
    Keresd meg és jelöld be az ismerőseidet akik fentvannak Couchsurfingen. Ha van olyan, aki jobban ismer/utaztatok együtt/vettetek részt közösen valamilyen eseményen akkor kérd meg, hogy írjon rólad értékelést. Az ismerősök értékelése egy külön fülön jelenik meg. Ez segíthet az első néhány host/surfer “megszerzésénél”. Az értékelést is célszerű angolul írni.


  3. Vendéglátás – Hosting
    Ha van rá kapacitásod, akkor mindenképpen érdemes ezzel kezdeni mielőtt surfer-ként elindulnál. Állítsd be a profilodon, hogy melyik városban fogadsz vendégeket, maximum hányat és mikor érsz rá. Emellett érdemes megadni a profilodon, hogy adsz-e nekik kulcsot, tudsz-e külön szobát felajánlani és általában hány napra fogadsz vendégeket.
    Ha beállítottad, hogy elérhető vagy akkor már csak várni kell az üzeneteket.  Most szólok, túúúl sok lesz aki szimpatikus, de nem fogadhatsz mindenkit. 😦
    Pár tanács:
    – Hallgass a megérzéseidre, ha valaki nem tűnik okénak, ne fogadd.
    – Nyugodtan válts pár levelet a jelentkezővel, hogy el tudd dönteni, szeretnéd-e vendégüllátni
    – Egyértelműen mond el, hogy mennyi időt tudsz a vendéggel tölteni, miben tudsz neki segíteni
    – Tisztázzátok, hogyan jut el hozzád és mikor tudod fogadni, cseréljetek telefonszámot, ha gond lenne a mobilnetével
    Ha mindent megbeszéltetek és elfogadtad a felkérést, akkor ne hagyd cserben a vendéged. Ne mond le az utolsó pillanatban és legyél elérhető.
    Megérkezés után biztosítsd, hogy otthon érezze magát. Segíts neki amiben szüksége van rá és adj tanácsot a várossal, kajákkal, közlekedéssel stb kapcsolatban. Ne akaszkodj rá. Attól még, hogy nálad vendégeskedik, nem biztos hogy minden idejét veled szeretné tölteni. Figyelj oda rá. És végül, hev fán! 🙂


  4. Utazás – Surfing
    Sokkal könnyebb ha voltál már vendéglátó, hiszen ismered a másik oldalt. Mindig tartsd tiszteletben a vendéglátodat és az otthonát. Pakolj el magad után és ne áraszd el a lakását a táskádból kipakolt ruhákkal. Szokás vinni valamilyen ajándékot, ha lehet a saját országodra jellemzőt. Vagy ha készítesz valami kézműves cuccot akkor azt, esetleg ha gyűjt valamit akkor az is jó ötlet.
    1. Keress rá, hogy az adott városban abban az időszakban amikor ott leszel kik az elérhető hosztok. Lehet szűrni nemre, korra, nyelvre stb. Szóval ha szeretnél, már itt szűkítheted a kört.
    2. Fogalmazz meg egy általánosabb sablonlevelet, amiben leírod hogy ki vagy, miért utazol, mit tervezel ott csinálni, vagy bármit amit fontosnak tartasz.
    3. Ezután olvasd el az első szimpatikus hoszt profilját végig (!)
    4. Majd küld el neki a levelet, de úgy, hogy egy kicsit személyre szabod.
    Ha ezt nem teszed meg akkor nem sok esélyed van hogy hosztot találj. Sokan írnak a profiljuk közepe felé egy-egy eldugott mondatot, amit kérnek, hogy másolj be a leveledbe, hogy lássák, elolvastad. Aki nem kér ilyet, az is ki fogja szúrni ha csak egy sablont küldesz. Szóval fontos, hogy alaposan végigolvasd a profilt és hivatkozz az abban olvasottakra, keress párhuzamokat köztetek, írd le, hogy miért pont nála szeretnél lakni.Ne keseredj el az elutasításoktól. Nem a személyednek szólnak, de ez kicsit szerencsejáték is. Előfordulhat, hogy akár 20-30 üzenetedbe is kerül mire találsz egy hosztot.
    Tipp: Ha 3 napnál többre utaznál akkor felezd el és keress két hosztot, elosztva a napokat. A legtöbben maximum 3-4 napig látnak szívesen vendégül, de 2 napra még könnyebb hosztot találni.

Végül, írj őszinte értékelést. Ez segít a későbbiekben hostoknak és surfereknek egyaránt.

welcome-41467_1280

 

 


Hozzászólás